Anonim

Majka priroda je obdarila svaku zdravu ženu koja je mogla dojiti svog novorođenog sina ili kćer. Međutim, zbog različitih okolnosti, majka ponekad mora prenijeti dijete na suhe mješavine. Jedna od tih situacija je ako su bradavice napuknute nakon nanošenja bebe na dojku. Ova vrsta mehaničkih oštećenja nije tako rijetka i može se pojaviti čak i prvog dana dojenja.

Međutim, ne podcjenjujte ozbiljnost ove pojave, potrebno je razumjeti njezine uzroke. Uostalom, to može negativno utjecati na proces dojenja.

Mehanička klasifikacija oštećenja

Da biste odredili liječenje pukotina bradavica, razmotrite njihovu prirodu. Na temelju toga postoji nekoliko vrsta oštećenja:

 • po broju - višestruke pukotine ili odvojeno smještene;
 • prema stupnju oštećenja - površinski ili duboko;
 • lokalizacija - na jednoj bradavici ili na obje.

Kada dodirnete bradavicu, bol se povećava. Kao rezultat toga, žena počinje razmišljati o prestanku dojenja, budući da njezin nastavak više nije moguć. Međutim, to se ne bi trebalo učiniti na bilo koji način, nego o tome kasnije.

Otkrivanje pukotine nije teško - vizualno izgleda kao mali rez koji se proteže od bradavice sve do konture. U isto vrijeme, potrebno je uzeti u obzir i važnu točku - neobrađene ozljede mogu dovesti do razvoja mastitisa.

Zašto se pojavljuju pukotine?

Što služi kao izazovni faktor za pucanje bradavica nakon hranjenja? Koje mjere treba poduzeti u ovom slučaju? Kako liječiti takvu štetu? Takva pitanja i mnogi drugi ne daju odmor mnogim dojiljama. I doista zbog onoga što se događa takvom fenomenu? Postoje dobri razlozi za to, a često su i razlozi kombinirani, što dodatno pogoršava položaj žena. Razmotrite nekoliko primjera.

Nije način da se uhvati

Mnoge dojilje uvjerene su da je dijete sposobno sisati vlastite dojke, oslanjajući se na svoje instinkte. Djelomično, ova pretpostavka je istinita, ali samo djelomično. Da, doista, priroda nam je pružila refleks sisanja od našeg rođenja u maternici. Čak i biti tamo, svatko od nas zaglavio na prst, a zatim na pupčanu vrpcu.

U isto vrijeme, odmah nakon rođenja, kada beba primi dojku, majka još uvijek ne razumije što bi s njom trebalo učiniti. Stoga se pukotine mogu pojaviti zbog "pogrešnog ponašanja". To može ukazivati ​​na brojne karakteristične značajke:

 • Osjećaj boli u trenutku sisa.
 • Dijete drži samo bradavicu usnama, dok je na maloj udaljenosti od dojke.
 • Areola bradavica ostaje izvan djetetovih usta.

Drugim riječima, ne treba se čuditi kada su bradavice dojilje napuknute zbog nepravilnog držanja. I što će majka duže izdržati bol dok hrani bebu, posljedice će biti ozbiljnije. Potrebno je promijeniti tehniku ​​hvatanja, a pravi put će se otkriti sljedećim manifestacijama:

 • dijete je okrenuto prema cijeloj ženi;
 • beba je malo zabacila glavu;
 • široka usta, pokrivajući donju spužvu i bradavicu, i areolu;
 • djetetova gornja usna ne dopire do ruba areole, iako je značajan dio u ustima;
 • brada se približava prsima;
 • beba stvara glatke, spore i duboke usisne pokrete, a možete čuti kako on guta.

Ako majka osjeća bol tijekom dojenja djeteta, treba pažljivo ukloniti bradavicu kako bi se osiguralo pravilno prianjanje. Da biste to učinili, prsa treba uložiti u široko otvorena usta. Ako ga dijete ne otvori, potrebno je voditi bradavicu na donju spužvu.

Značajke nepravilne njege dojke

U mnogim rodilištima ženama se savjetuje da prije svakog postupka operu grudi sapunom ili alkoholom. Međutim, prečeste procedure nisu pogrešna mjera, već čak i opasna. I ne radi se samo o tome kada je bradavica pukla tijekom dojenja. Na površini kože ovog važnog vanjskog organa nalaze se pore koje proizvode posebnu mast.

To stvara prepreku vanjskim utjecajima, uključujući razvoj patogene mikroflore. Ako redovito isperete ovaj "film", žene su u opasnosti da uskrate svoje tijelo prirodnom mehanizmu zaštite.

Pravilna briga za vlastite grudi (kao i za cijelo tijelo) tijekom dojenja svodi se na obavljanje uobičajenih higijenskih postupaka. Za održavanje savršene čistoće dovoljnog dnevnog tuširanja. Koristite sapun ili alkohol za česta pranja dojki čak je kontraindicirana!

Uzrok zarazne prirode

U stvari, to je komplikacija postojećih pukotina zbog nepravilnog hvatanja dojke od strane djeteta ili kršenja osnovnih pravila za njegu kože. Infekcija sprječava zacjeljivanje rana, koža izgleda crvenkasto, s edemom, a lagani dodir uzrokuje bol.

Do infekcije dolazi zbog kontakta s bakterijama koje stvaraju ranu (stafilokoki) ili gljivama (drozgom). Štoviše, ti mikroorganizmi žive upravo na našoj koži, tvoreći njezinu površinsku mikrofloru. Normalno, oni ne predstavljaju prijetnju, ali kada se utvrdi da je bradavica napuknuta na prsima, to ukazuje na njihovu aktivnu reprodukciju. To se obično događa s početkom povoljnog trenutka:

 • Povreda integriteta površine kože - rane, ogrebotine.
 • Sintetički grudnjak koji ometa normalnu cirkulaciju zraka.
 • Česta uporaba obloge u prsima, što rezultira vlažnom okolinom. A ovo je samo raj za patogene mikroorganizme!

Zaražene prijelome treba liječiti bez iznimke, jer ignoriranje obično rezultira ozbiljnim komplikacijama. Stafilokoki dovode do razvoja mastitisa mliječne žlijezde, gljivica - do popratnog upalnog procesa usne šupljine kod bebe.

U tom slučaju, liječenje se provodi uzimanjem antibakterijskih i antifungalnih lijekova koje je propisao liječnik.

Kršenja majke

Te mlade majke, za koje je rođenje djeteta prvo iskustvo, prvi put se suočavaju s mnogim važnim trenucima. Često ovdje možete napraviti neke pogreške, koje kasnije dovode do pojave pukotina i ozljeda. Najčešći su slučajevi - majka uzima dojku dok je beba još sisa. Druga situacija, kada je bradavica dojke napuknuta, je nepravilan izraz.

Pogrešna ograda u prsima

Ponekad majke počinju uzimati bebinu grudi, misleći da već spava, iako čvrsto drži bradavicu. Ali jednostavno povlačeći je, žena riskira da ozlijedi kožu. Mnogi stručnjaci preporučuju da se suzdrže od takve namjere, dok on drži bradavicu.

To pokazuje da mrvica još nije zadovoljila njegovu glad. Bradavica će iskliznuti iz njegovih usta kada beba pojede. Ako postoji potreba za brzim unosom bradavica, trebate ponijeti čist prst na dijete u usta. Kao rezultat toga, zahvat će oslabiti, možete ukloniti bradavicu bez boli.

Neispravna tehnika pumpanja

Što se tiče nepravilnog pumpanja, to nije potrebno za zajednički boravak majke i djeteta, kao iu slučaju hranjenja na zahtjev. Ako je potrebno prelijevati, to nije bradavica koja će biti izložena, već sama areola. Korištenje pumpe za dojku također može uzrokovati ozljede pri radu s maksimalnom snagom ili pukotinama.

Ženske dojke su prilično krhki vanjski organi koji ne podnose pretjeranu izloženost. Inače, ne treba se čuditi što su bradavice napuknute kada hranite dijete. I nije važno je li riječ o prirodnom postupku ili pretakanju, akcije moraju biti izuzetno oprezne, oprezne i nježne.

dijagnostika

U većini slučajeva dijagnoza se može napraviti na temelju takvih podataka:

 • Opći pregled dojke, ne samo zdravom dojkom, nego i oštećenom bradavicom.
 • Intervjuirati ženu o tome kako se točno doji, kakvu donje rublje nosi, kako se brine o svojim dojkama, itd.
 • Dodatni znakovi i simptomi.

Ako u bradavicama ima pukotina, uključujući i druge probleme s mliječnim žlijezdama, ima smisla konzultirati liječnika za dojku za savjet. Ako se pojavi potreba, specijalist će propisati kompletnu krvnu sliku, studiju s leukocitnom formulom (omogućit će otkrivanje prisutnosti upale).

U slučaju sumnje na prisutnost popratnih bolesti žlijezda za odlaganje, provode se instrumentalna dijagnostika:

 • Ultrazvuk dojke.
 • Mamografija.
 • Mikrovalna radijska termometrija (RTM studija).
 • Električna impedancijska tomografija.

Obično se takva istraživanja provode rjeđe. Ali ako su bradavice snažno napuknute prilikom hranjenja, to može biti ozbiljna komplikacija, a zatim se pacijenti podvrgavaju cjelovitom pregledu s citološkom i histološkom dijagnozom. Diferencijalna dijagnoza je relevantna u slučaju upale bradavice ili sumnje na tumor maligne prirode.

U potonjem slučaju ženama se dodjeljuju brojne druge potrebne studije, što omogućuje izbjegavanje pogrešaka u određivanju režima liječenja.

Terapija za pukotine bradavica

Pojava pukotina u bradavicama još nije razlog odbijanja dojenja u korist prebacivanja dijete na suhe formule. Nakon toga ugrožava potpuni prestanak proizvodnje mlijeka do odbacivanja dojenčeta iz dojke. Ako je mehaničko oštećenje slabo i ne daje ženi jaku nelagodu, možemo se ograničiti na silikonske ili lateks obloge.

Ovi uređaji se prodaju u mnogim ljekarnama, a proizvode ih većina proizvođača pumpi za dojke i ostali pribor za mlade majke - "Avent", "Medela", "Chikko", "Canpol" i druge marke. Jastučići se odabiru na temelju pojedinačnih parametara dojke i bradavice. Sada, kada je bradavica puknuta kada se hrani, što je poznato - pomoć takvih proizvoda je neprocjenjiva.

Ako su pukotine duboke i ima ih previše, onda uporaba obloga više nema smisla. U tom slučaju, ručno ispraznite mlijeko kako biste stimulirali njegov daljnji razvoj.

Plitko mehaničko oštećenje

Takva ozljeda može se pojaviti već u prvim danima nakon početka dojenja ili kada je narušena tehnika nanošenja. Na početku sisanja pojavljuje se izražena nelagoda koja brzo prolazi tijekom same procedure. Vizualno pukotine (one su još uvijek male) nalaze se kao crvene površine.

Manja oštećenja imaju tendenciju napretka i stoga ih nikada ne smijete ostaviti bez nadzora! Potrebno je koristiti kombiniranu metodu liječenja, za koju možete koristiti:

 • Vlastito mlijeko - nakon hranjenja djeteta, stavite nekoliko kapi na zahvaćena područja i pustite da se osuši. Ovaj lijek je prirodna profilaksa protiv upala kože.
 • Krema za lanolin - kad su bradavice napuknute, ovo je pravi alat. U ovom slučaju mogu se koristiti i aktivna tvar (Medela, Lansino) i pripravci na temelju nje. Budući da ima prirodno podrijetlo, nije potrebno isprati je neposredno prije nanošenja bebe na dojku.
 • Sredstva tradicionalne medicine - za uklanjanje pukotina iz bradavica, možete koristiti mješavinu vazelina i ulja šipka (2: 1). Nanesite ga nakon hranjenja, zatim pokrijte ubrusom (plastičnom vrećicom), stavite na ručnik (stavite na grudnjak). Prije sljedećeg postupka isperite ostatke "masti".

Ako se liječenje započne na vrijeme, moguće je riješiti manje i manje ozljede na koži bradavice u roku od 2-3 dana.

Treba napomenuti da će pukotine biti najbolje zacjeljujuće kada dojke budu otvorene i postoji mogućnost da zrak dođe do oštećene kože bradavica. Zbog toga je bolje odbiti zatvoreno rublje u vrijeme liječenja. Što se tiče jastučića na prsima, treba ih koristiti što je moguće manje ili uopće ne.

Duboka oštećenja

Kako razmazati napuknute bradavice s dubokim porazom? Ovo pitanje najbolje je kontaktirati izravno s liječnikom. Stručnjak može predložiti učinkovitu mast koja će biti sigurna za dijete tijekom hranjenja. Mnogi stručnjaci u pravilu se odlučuju za ovakve topikalne pripravke (neki od njih sadrže i lanolin):

 • "Video Test".
 • "Purelan".
 • "Solkoseril".
 • "Aktovegin".

Osim toga, korisni su aerosoli koji se koriste za opekline i rane - Pantenol, Livian, Vinizol. Synthamycin mast ima dobar učinak. Istodobno je važno isprati ta sredstva iz oštećenih bradavica (ili jednoga) svaki put prije hranjenja djeteta.

Kao što mnoge majke primjećuju, Bepantinova mast je također učinkovita za napukline bradavica. I samo mast, krema u ovoj situaciji nije relevantna. Lijek može biti koristan za dijete kada ima pelenski osip i iritaciju na koži. Značajno je da se ova mast ne može isprati prije postupka hranjenja.

Ipak, većina stručnjaka je sklon vjerovati da je bolje još uvijek isprati kožu prije nanošenja djeteta na dojku.

Pravilna tehnologija hranjenja

Kao što sada znamo, dojenje ne treba zaustavljati, čak ni u slučajevima kada su bradavice napuknute. Što onda? Uostalom, dok beba jede, žena je u međuvremenu bolna, a ponekad i primjetna. Što je područje lezije veće, to je izraženija nelagoda.

Ipak, postoji izlaz iz situacije, dovoljno je držati se jednostavne tehnike hranjenja beba:

 • Uzmi stanke. To vrijedi u slučaju kada je samo jedna bradavica oštećena - trebate prestati hraniti ga neko vrijeme (6-12 sati). To će biti sasvim dovoljno da se tkiva učvrste. Ako postoji osjećaj punoće, ručno izrazite mlijeko.
 • Počnite hranjenje iz prsnog koša gdje je bol najmanje. Ako tijekom jedne sesije majka stavi dijete na obje dojke, uvijek je vrijedno početi s onom koja najmanje boli. Gladna maca uvijek aktivno siše, oštećena bradavica u ovom slučaju najviše riskira.
 • Česti postupci. Čak i ako svaka vezanost djeteta za grudi uzrokuje bol, ne uzimajte duge pauze. Kao što je već spomenuto, gladna beba ulaže više napora, a kada je malo puna, učinak na mliječne žlijezde će biti uredan, a rane brže zarastati.
 • Prozračivanje prsa. Kada su bradavice napuknute za žene u razdoblju laktacije i zacjeljivanja rana (kao i svakodnevnih), bolje je nositi odjeću slobodnog kroja iz prirodnog materijala kako bi se osigurala normalna cirkulacija zraka do kože dojke. Ako je moguće, trebate provesti više vremena bez grudnjaka. Takva mjera ubrzat će oporavak.
 • Koristite slojeve. Ovo je vrsta "čarobnog štapića", ako je šteta dubokog karaktera. Prije svakog hranjenja dijete treba nanositi malo masti na bazi lanolina, a zatim staviti podlogu na prsa. No, nakon ozdravljenja rana, njihovo daljnje korištenje treba zaustaviti (zašto to sada znamo).

Najbolja zaštita od napuknuća bradavica tijekom dojenja je provedba pravilnog hvatanja dojki i održavanje normalne higijene, bez fanatizma. Žene moraju pokazati brigu i nježnost prema vlastitim grudima, a onda se mnogi problemi mogu izbjeći u budućnosti.

zaključak

Ako otkrijete činjenicu da su bradavice napuknute, nemojte odmah paničariti, glavna stvar je da se povučete i djelujete u skladu s tim. Prva stvar je ne odbiti u budućnosti od hranjenja djeteta na prirodan način. Tako možete izbjeći probleme s proizvodnjom mlijeka, a beba će imati koristi.

Ali bolje je pokušati spriječiti takav destruktivni proces. Za to je potrebno pridržavati se uobičajene profilakse. Što učiniti za to, već smo razmotrili u ovom članku, glavna stvar nije pokazati preveliki fanatizam. Samo u tom slučaju dojenje se može održati, a sam postupak će biti bezbolan!