Anonim

Jučer je priča o nekome iz vašeg okruženja da je alergičan na tjelovježbu možda izgledao kao šala. Znanost potvrđuje da u tome ima neke istine. Ako se sjećate, onda su, vjerojatno, mnogi barem jednom u životu rekli da "ne mogu trčati ujutro, jer su alergični na jutarnje vježbe". Bili biste iznenađeni, ali to može biti istina. U posljednje vrijeme sve više liječnika govori o takvim slučajevima.

Alergija na tjelovježbu

Kako je teško razviti naviku u teretanu! Čak i unatoč činjenici da je redovita tjelovježba zdravlje tijela i duše. Mnogi od nas i dalje namjerno izbjegavaju bavljenje sportom, pronalazeći razne izgovore.

Kako odrediti

Psihosomatika je teško razumjeti. Je li doista istina da su neki ljudi alergični na dvoručni uteg ili paralelne šipke? Ili oni jednostavno ne prihvaćaju za sebe da rade u teretani? Ali liječnici kažu da su se takvi slučajevi dogodili ...

U slučaju apokalipse: kako se organizira bunker za odabrane milijunaše. foto

Podučavajte odbiti: kako zaštititi dijete od kontakta sa strancima

Na engleskom imanju radi jogu u društvu slatkih alpaka

Izvana, reakcija se ne razlikuje od uobičajenih alergija na sredstva za čišćenje u kućanstvu, nakit ili pelud. Kažu da je to "anafilaksija uzrokovana tjelovježbom". U našem području češće se mogu naći slučajevi alergija na paperje ili bjelance. No, "poseban" - teretana - to je teško. I ne pate naši zemljaci, nego oni 2% stanovništva koji žive na zapadnoj hemisferi. Zašto je to tako ostaje misterija ...

Bolest se može pojaviti sasvim neočekivano. Čovjek je, na primjer, došao u teretanu, malo razradio, a onda se počeo žaliti da mu je teško disati, pojavila se oteklina i iritacija kože. Takve reakcije nastaju kada tijelo otpušta histamine, staničnu tvar koja je dizajnirana da agresivno ukloni sve alergene iz tijela. Može biti mučno, ali vježbanje nije uvijek uzrok takvog anafilaktičkog šoka. Što onda?

Hrana!

Možete okriviti palačinke, ali stvar je komad pizze. Ovdje je jedan takav slučaj. Tijekom nastave, jedan takav "alergičan" žalio se na loše osjećanje nakon pola sata rada na eliptičnom treneru. Simptomi alergije na lice: kratak dah, svrbež kože i ubrzano disanje. Liječnici koji su dolazili otkrili su da je anafilaktička reakcija uzrokovana samo pizom s chili paprikom i rajčicama. Čovjek je odlučio jesti malo prije vježbanja ... što je izazvalo napad.

Sve osobe koje pate od alergija dužne su posjetiti liječnika kako bi znale koje proizvode najviše podnose. Nemojte jesti prije treninga koji strašno!

"Alergija na teretanu" kod žena

Ovih dana žene moraju biti posebno pozorne na svoje zdravlje. Razina estrogena raste u tom razdoblju do najviših granica. To čini žensko tijelo osjetljivijim na pojavu alergijskih reakcija.

Zbog toga liječnici ne preporučuju gimnastiku, plivanje, vožnju biciklom ili trčanje tijekom dana menstruacije. Prema njima, to može dovesti do anafilaksije. To se više odnosi na žene koje su odlučile liječiti svoje zdravlje prije odlaska u teretanu. Ne žurite ako uzimate neke lijekove koji mogu izazvati alergijsku reakciju.

A možda i nema alergije na tjelovježbu i to su sve izgovori za one koji su lijeni?