Anonim

Često ljudi povređuju zglob ramena. Dislokacija ovog dijela kostura nalazi se u pedeset posto slučajeva žalbi. Ove ozljede se dijele na različite vrste. Dislokacija može biti prirođena. Često je traumatično ili primarno. Postoje uobičajene dislokacije. Razvijaju se nakon traumatskog. Dislokacija ramenog zgloba može biti kronična. Ova vrsta patologije nastaje u svezi s porazom mišića, tetiva, ligament-kapsularni aparat, kao i zbog razvoja različitih bolesti (tuberkuloza, artropatija, osteodistrofija, itd.).

U slučaju da rameni zglob ima traumatsku primarnu ozljedu, mogu se klasificirati činjenice nepopravljivih patologija. Ne uklanjaju se ni pod anestezijom. Razlog za takve slučajeve može biti interpozicija mekih tkiva ili tetiva, hrskavice, itd. Ako je tijekom traumatskog poremećaja dijagnoza postavljena tri tjedna nakon primitka, tada se ova patologija smatra starom. Komplicirani slučajevi su također klasificirani. Prati ih kombinacija pomaka ramena s drugim ozljedama.

Pojava patologije može se pojaviti u vezi sa štrajkom. Često se dislokacija desnog ramenog zgloba pronađe nakon pada na izravnanu ruku. U slučaju takve ozljede, patologiju nemojte odmah ukloniti na mjestu nesreće. Ispraviti dislokaciju tek nakon anestezije. Postoji mnogo različitih metoda za vraćanje ramenog zgloba.

Dislokacija se eliminira putem Hipokrata-Coopera, Kochera, Chaklina, Janelidzea, kao i Mukhin-Mota. Sljedeći korak je kontrolna radiografija. Ud je fiksiran gips. Izrečena je za razdoblje od dva do šest tjedana.

Liječenje dislokacije ramenog zgloba u slučaju nepopravljivog slučaja provodi se samo operacijom. Ako kirurška intervencija nije moguća za različite kontraindikacije, ozljeda prelazi u staru. U tom slučaju, sve terapijske mjere usmjerene su na razvijanje sposobnosti prilagodbe pacijenta. Ako se radi o bolnim simptomima, tada se primjenjuju novokainske blokade ili analgetici.

Stari poremećaji pokušavaju se ispraviti kada je pacijent pod anestezijom. Ako to ne uspije, onda pribjegavajte operaciji. U sljedećim fazama propisuju se masaža, tjelovježba i fizioterapija.

Liječenje dislokacije koja se može pripisati kategoriji traumatskih, ima za cilj eliminirati patologiju u najkraćem mogućem roku. Nakon toga, prilagođeni krajevi kostiju zahtijevaju držanje u ispravnom položaju (to se postiže fiksiranjem). Naknadni postupci su usmjereni na vraćanje izgubljenih funkcija oštećenog zgloba. Uspjeh svih poduzetih aktivnosti izravno ovisi o potpunom ublažavanju boli i opuštanju mišića ozlijeđene ruke.

Uobičajeno pomjeranje ramenog zgloba može se postići uobičajenim pokretima. Povreda se često javlja kod češljanja, pranja ili prijenosa teških predmeta. Po prvi put takva se patologija razvija u roku od šest mjeseci nakon primitka primarne dislokacije. Takve ozljede se mogu ponavljati i do deset puta godišnje. Da bi se izuzeli takvi slučajevi, metoda smanjenja primarne dislokacije mora biti ispravno odabrana. Važan čimbenik je ispravna fiksacija udova, pravodobno kirurško liječenje i puni period rehabilitacije.